Вітаміни — це незамінні компоненти харчування. Вміст вітамінів у харчових продуктах значно нижчий, ніж білків, жирів, вуглеводів. На відміну від них, вітаміни не можуть бути для людини джерелом енергії, однак є регуляторами життєво важливих функцій організму.
Вітаміни поділяють на дві групи — водорозчинні та жиророзчинні. Всі вони необхідні для нормального росту та розвитку дитячого організму.
Джерелом вітамінів є не лише свіжі овочі та фрукти. Молоко, м’ясо, риба та продукти з них також є джерелами вітамінів. Це слід ураховувати під час харчування дитини та максимально урізноманітнювати її меню.
Недостатнє надходження вітамінів з їжею знижує захисні сили організму, порушує процеси обміну речовин і спричиняє захворювання. Проте це не означає, що вітаміни потрібні дитячому організму в необмежених кількостях. Принцип «що більше, то ліпше» до таких біологічно активних речовин, як вітаміни, застосовувати не можна. Уживання вітамінів має суворо відповідати фізіологічним потребам дитячого організму
Вітамін | Джерела рослинного походження | Джерела тваринного походження |
А (ретинол) | Цитрусові, морква, солодкий перець, гарбуз, абрикоси, броколі | Вершкове масло, твердий сир, яйця, печінка яловича, печінка тріски, риб’ячий жир |
Б (кальцифе-рол) |
– |
Печінка тріски, ікра, риб’ячий жир, яйця, риба жирних сортів, вершкове масло, вершки, твердий сир |
Н (біотин) | Кукурудза, горох, соя, крупи, цвітна капуста, суниці | Печінка яловича, яйця, нирки, серце, вершки, сметана, твердий сир |
Е(токоферол) | Нерафіновані кукурудзяна, соняшникова, оливкова олія, горіхи, зелений горох, курага, чорнослив | Вугор, кальмари, риба жирних сортів |
В1 (тіамін) | Дріжджі хлібні, горіхи, зокрема фундук, зелений горох, проростки пшениці, овес, крупи | Свинина нежирна, нирки, печінка |
В2 (рибофлавін) | Дріжджі, горіхи, проростки та висівки пшениці, гриби, соєві боби, капуста броколі, гречка | Печінка, нирки, яйця, скумбрія, твердий сир, кисломолочний сир |
В5 (пантотено-ва кислота) | Дріжджі, гриби, бобові, цільні зернові продукти, фундук, хліб житній, кукурудза | Печінка, серце, яйця, курятина |
В6 (піридоксин) | Горіхи, квасоля, хрін, часник, зелені листяні овочі, пшоно, гречка | Печінка яловича, курятина, риба, молоко, яйця |
В9 (фолієва кислота) | Бобові, зелені листяні овочі, броколі, абрикоси, зелений горох, банани, апельсини, горіхи | М’ясо, печінка, яйця, молоко, твердий сир |
В12 (кобаламін) |
– |
Печінка яловича, серце, риба, курятина, кролик, яловичина, яйця, твердий сир, вершки |
К (менадіон, філохінон) | Зелені листяні овочі, брюссельська, білокачанна та цвітна капуста, томати, огірок, перець, морква, зелений горох | Печінка свиняча, яйця |
РР (ніацин, нікотинова кислота) | Горіхи, крупи з цільного зерна, дріжджі, горох | М’ясо, печінка свиняча та яловича, риба, яйця, твердий сир |
С (аскорбінова кислота) | Шипшина, солодкий перець, квашена капуста, цитрусові, свіжі фрукти та ягоди, листяні овочі, броколі, брюссельська та цвітна капуста |
– |