browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Поради батькам щодо харчування дитини вдома у вихідні дні

Posted by on 03.08.2021
  • Woman and toddler in kitchen with vegetablesПам’ятайте, що діти мають їсти чотири – п’ять разів на день із перервою в 3-4 години
  • Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
  • Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та мікроелементи, а також вітаміни
  • Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б
  • Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі
  • Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно
  • Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву
  • Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом з гарніром
  • Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини
  • Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту
  • Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
№ з/п Страви Об’єм, г Страви Об’єм, г
1. м’ясні або рибні страви 70-100 фрукти, соки 80-100
2. гарніри 120-130 каші, овочеві страви 180-200
3. салати 40-50 супи, борщі, бульйони 150-200
4. чай, молоко, какао, кефір 150-180 хліб житній(на день) 50-60
5. компоти, киселі 120-180 хліб пшеничний(на день) 100-110

 

Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні

(для дітей віком від трьох до шести років)

Прийом їжі Назва страви Вихід страви, г
СУБОТА
Сніданок Каша гречана на молоці з вершковим маслом і цукром 180-200
Булка з вершковим маслом 60-70 / 3-5
Кавовий напій на молоці 150-180
Другий сніданок Яблуко 80-100
Обід Солянка на курячому бульйоні 150-200
Макарони відварені з вершковим маслом та курятина відварена 120-130 / 60-80
Морква тушкована з вершковим маслом та сметаною 40-50
Кисіль із фруктів 150-180
Хліб пшеничний або житній 30 або 50
Полуденок Шарлотка 70-80
Чай з молоком 150-180
Вечеря І Пюре картопляне та тюфтельки рибні 120-130 / 60-80
Салат зі свіжої капусти 40-50
Кефір 150-180
Вечеря ІІ Печиво, твердий сир 50-60 / 5-7
Молоко або чай 150-180
НЕДІЛЯ
Сніданок Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками 120-130
Чай 150-180
Хліб пшеничний з вершковим маслом 50-60 / 3-5
Другий сніданок Фрукти свіжі 80-100
Суп з фрикадельками 150-200 / 10-20
Голубці 180-200
Хліб житній із салом і часником (для старших дітей) 20-40 / 5-10
Компот із сухофруктів 180-200
Полуденок Яблуко терте з морквою 80-100
Пиріжок з повидлом 60-70
Молоко 150-200
Вечеря І Вареники з капустою 120-140
Сік 80-100
Вечеря ІІ Пудинг рисово – гарбузовий 100-130
Какао на молоці 180-200
За матеріалами журналу
«Медична сестра дошкільного закладу» №11, 2014

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *