Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири – п’ять разів на день із перервою в 3-4 години
- Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та мікроелементи, а також вітаміни
- Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б
- Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі
- Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно
- Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву
- Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом з гарніром
- Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини
- Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту
- Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
№ з/п | Страви | Об’єм, г | Страви | Об’єм, г |
1. | м’ясні або рибні страви | 70-100 | фрукти, соки | 80-100 |
2. | гарніри | 120-130 | каші, овочеві страви | 180-200 |
3. | салати | 40-50 | супи, борщі, бульйони | 150-200 |
4. | чай, молоко, какао, кефір | 150-180 | хліб житній(на день) | 50-60 |
5. | компоти, киселі | 120-180 | хліб пшеничний(на день) | 100-110 |
Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні
(для дітей віком від трьох до шести років)
Прийом їжі | Назва страви | Вихід страви, г |
СУБОТА | ||
Сніданок | Каша гречана на молоці з вершковим маслом і цукром | 180-200 |
Булка з вершковим маслом | 60-70 / 3-5 | |
Кавовий напій на молоці | 150-180 | |
Другий сніданок | Яблуко | 80-100 |
Обід | Солянка на курячому бульйоні | 150-200 |
Макарони відварені з вершковим маслом та курятина відварена | 120-130 / 60-80 | |
Морква тушкована з вершковим маслом та сметаною | 40-50 | |
Кисіль із фруктів | 150-180 | |
Хліб пшеничний або житній | 30 або 50 | |
Полуденок | Шарлотка | 70-80 |
Чай з молоком | 150-180 | |
Вечеря І | Пюре картопляне та тюфтельки рибні | 120-130 / 60-80 |
Салат зі свіжої капусти | 40-50 | |
Кефір | 150-180 | |
Вечеря ІІ | Печиво, твердий сир | 50-60 / 5-7 |
Молоко або чай | 150-180 | |
НЕДІЛЯ | ||
Сніданок | Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками | 120-130 |
Чай | 150-180 | |
Хліб пшеничний з вершковим маслом | 50-60 / 3-5 | |
Другий сніданок | Фрукти свіжі | 80-100 |
Суп з фрикадельками | 150-200 / 10-20 | |
Голубці | 180-200 | |
Хліб житній із салом і часником (для старших дітей) | 20-40 / 5-10 | |
Компот із сухофруктів | 180-200 | |
Полуденок | Яблуко терте з морквою | 80-100 |
Пиріжок з повидлом | 60-70 | |
Молоко | 150-200 | |
Вечеря І | Вареники з капустою | 120-140 |
Сік | 80-100 | |
Вечеря ІІ | Пудинг рисово – гарбузовий | 100-130 |
Какао на молоці | 180-200 |