Вітаміни у харчуванні дітей | Лебединський ДНЗ (ясла-садок) «Ромашка»
browser icon
Ви використовуєте стару версію вашого браузера . Будь ласка, оновіть ваш браузер!
Використання застарілого браузера робить ваш комп'ютер вразливим. Для безпечнішої та швидшої роботи, будь ласка, оновіть ваш браузер зараз або спробуйте використати інший браузер.

Вітаміни у харчуванні дітей

Posted by on 29.01.2019

Вітаміни — це незамінні компоненти хар­чування. Вміст вітамінів у харчових продуктах значно нижчий, ніж білків, жирів, вуглеводів. На відміну від них, вітаміни не можуть бути для людини джерелом енергії, однак є регуля­торами життєво важливих функцій організму.

Вітаміни поділяють на дві групи — водо­розчинні та жиророзчинні. Всі вони необхідні для нормального росту та розвитку дитячого організму.

Джерелом вітамінів є не лише свіжі ово­чі та фрукти. Молоко, м’ясо, риба та продукти з них також є джерелами вітамінів. Це слід ура­ховувати під час харчування дитини та макси­мально урізноманітнювати її меню.

Недостатнє надходження вітамінів з їжею знижує захисні сили організму, порушує процеси обміну речовин і спричиняє захворювання. Про­те це не означає, що вітаміни потрібні дитячому організму в необмежених кількостях. Принцип «що більше, то ліпше» до таких біологічно актив­них речовин, як вітаміни, застосовувати не мож­на. Уживання вітамінів має суворо відповідати фізіологічним потребам дитячого організму

 

Вітамін Джерела рослинного походження Джерела тваринного походження
А (ретинол) Цитрусові, морква, солодкий перець, гарбуз, абрикоси, броколі Вершкове масло, твердий сир, яйця, печінка яловича, печінка тріски, риб’ячий жир
Б (кальцифе-рол)

Печінка тріски, ікра, риб’ячий жир, яйця, риба жирних сортів, вершкове масло, вершки, твердий сир
Н (біотин) Кукурудза, горох, соя, крупи, цвітна капуста, суниці Печінка яловича, яйця, нирки, серце, вершки, сметана, твердий сир
Е(токоферол) Нерафіновані кукурудзяна, соняшникова, оливкова олія, горіхи, зелений горох, курага, чорнослив Вугор, кальмари, риба жирних сортів
В1 (тіамін) Дріжджі хлібні, горіхи, зокрема фундук, зелений горох, проростки пшениці, овес, крупи Свинина нежирна, нирки, печінка
В2 (рибофлавін) Дріжджі, горіхи, проростки та висівки пшениці, гриби, соєві боби, капуста броколі, гречка Печінка, нирки, яйця, скумбрія, твердий сир, кисломолочний сир
В5 (пантотено-ва кислота) Дріжджі, гриби, бобові, цільні зернові продукти, фундук, хліб житній, кукурудза Печінка, серце, яйця, курятина
В6 (піридоксин) Горіхи, квасоля, хрін, часник, зелені листяні овочі, пшоно, гречка Печінка яловича, курятина, риба, молоко, яйця
В9 (фолієва кислота) Бобові, зелені листяні овочі, броколі, абрикоси, зелений горох, банани, апельсини, горіхи М’ясо, печінка, яйця, молоко, твердий сир
В12 (кобаламін)

Печінка яловича, серце, риба, курятина, кролик, яловичина, яйця, твердий сир, вершки
К (менадіон, філохінон) Зелені листяні овочі, брюссельська, білокачанна та цвітна капуста, томати, огірок, перець, морква, зелений горох Печінка свиняча, яйця
РР (ніацин, нікотинова кислота) Горіхи, крупи з цільного зерна, дріжджі, горох М’ясо, печінка свиняча та яловича, риба, яйця, твердий сир
С (аскорбінова кислота) Шипшина, солодкий перець, квашена капуста, цитрусові, свіжі фрукти та ягоди, листяні овочі, броколі, брюссельська та цвітна капуста

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *