Поради батькам щодо харчування дитини вдома у вихідні дні | Лебединський ДНЗ (ясла-садок) «Ромашка»
browser icon
Ви використовуєте стару версію вашого браузера . Будь ласка, оновіть ваш браузер!
Використання застарілого браузера робить ваш комп'ютер вразливим. Для безпечнішої та швидшої роботи, будь ласка, оновіть ваш браузер зараз або спробуйте використати інший браузер.

Поради батькам щодо харчування дитини вдома у вихідні дні

Posted by on 03.07.2019
  • Woman and toddler in kitchen with vegetablesПам’ятайте, що діти мають їсти чотири – п’ять разів на день із перервою в 3-4 години
  • Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
  • Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та мікроелементи, а також вітаміни
  • Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б
  • Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі
  • Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно
  • Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву
  • Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом з гарніром
  • Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини
  • Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту
  • Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
№ з/п Страви Об’єм, г Страви Об’єм, г
1. м’ясні або рибні страви 70-100 фрукти, соки 80-100
2. гарніри 120-130 каші, овочеві страви 180-200
3. салати 40-50 супи, борщі, бульйони 150-200
4. чай, молоко, какао, кефір 150-180 хліб житній(на день) 50-60
5. компоти, киселі 120-180 хліб пшеничний(на день) 100-110

 

Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні

(для дітей віком від трьох до шести років)

Прийом їжі Назва страви Вихід страви, г
СУБОТА
Сніданок Каша гречана на молоці з вершковим маслом і цукром 180-200
Булка з вершковим маслом 60-70 / 3-5
Кавовий напій на молоці 150-180
Другий сніданок Яблуко 80-100
Обід Солянка на курячому бульйоні 150-200
Макарони відварені з вершковим маслом та курятина відварена 120-130 / 60-80
Морква тушкована з вершковим маслом та сметаною 40-50
Кисіль із фруктів 150-180
Хліб пшеничний або житній 30 або 50
Полуденок Шарлотка 70-80
Чай з молоком 150-180
Вечеря І Пюре картопляне та тюфтельки рибні 120-130 / 60-80
Салат зі свіжої капусти 40-50
Кефір 150-180
Вечеря ІІ Печиво, твердий сир 50-60 / 5-7
Молоко або чай 150-180
НЕДІЛЯ
Сніданок Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками 120-130
Чай 150-180
Хліб пшеничний з вершковим маслом 50-60 / 3-5
Другий сніданок Фрукти свіжі 80-100
Суп з фрикадельками 150-200 / 10-20
Голубці 180-200
Хліб житній із салом і часником (для старших дітей) 20-40 / 5-10
Компот із сухофруктів 180-200
Полуденок Яблуко терте з морквою 80-100
Пиріжок з повидлом 60-70
Молоко 150-200
Вечеря І Вареники з капустою 120-140
Сік 80-100
Вечеря ІІ Пудинг рисово – гарбузовий 100-130
Какао на молоці 180-200
За матеріалами журналу
«Медична сестра дошкільного закладу» №11, 2014

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *